פרויקט העשרה לילדים מחוננים במכללת ספיר
משנת 1990 מאמנת רותי זרחי קבוצות פיתוח אישי של מבוגרים, ילדים ובני נוער מחוננים. המטרה: לפתח מודעות לייחודיות האישית דרך שיתוף פעולה עם אחרים, במהלך העשייה וביצוע פעילות משותפת.
בזכות ניסיונה הרב בהנחיית קבוצות, התבקשה רותי זרחי לפתח תוכנית ייחודית ל"פרויקט העשרה לילדים מחוננים" במכללת ספיר, בהנהלת הגב' רותי סלע.
רותי זרחי פיתחה את התוכנית "מעגל הפקה" שמטרתה הפקת סרט קצר על ידי קבוצת ילדים בעבודת צוות.
דרך העבודה – עבודת צוות. כל משתתף תורם מכישרונותיו ויכולותיו למען השגת המטרה המשותפת. כל חברי הקבוצה עובדים בצוות תוך קיום תקשורת בינ-אישית ברמותיה השונות.
מטרות הסדנה:
יצירת קבוצה בעלת ערכים של שיתוף פעולה, כבוד הדדי וביטוי אישי.
העברת משובים יעילה בין הילדים.
ביטוי מיומנויות אישיות בתוך הצוות.
עבודה בשיתוף פעולה
א. בניית מוטיבציה אישית וקבוצתית. קבוצה בה כל הילדים שותפים.
ב. חלוקת תפקידים יעילה.
ג. שימוש בתקשורת רב-כיוונית.
ד. ניהול קונפליקטים בדרכים שונות.
הפקת מוצר - סרט קצר - מתחילתו ועד סופו.
המשתתפים
כל הילדים ובני הנוער שהשתתפו בתכנית אובחנו כמחוננים, ועדיין הקבוצה הייתה מגוונת מאוד. רוב הילדים הציגו התנהגות עצמאית, חשיבה מופשטת ברמה גבוהה, סקרנות, עניין בנושאים מגוונים, זיכרון מעולה וגישה מקורית לפתרון בעיות. בנושאים הקשורים בדבקות בהשגת המטרה, בחוש הומור,כישורי מנהיגות וביכולת עבודה בצוות הכוללת תקשורת יעילה – השונות הייתה גבוהה מאוד.
הצורך בעצמאות והשונות של ילדים מחוננים השפיעו על פיתוח התכנית "מעגל הפקה" , כמו גם ההבנה כי הילד המחונן יקבל רעיונות רק לאחר בדיקה מעמיקה, שכן הוא שואל שאלות רבות ויש לו יכולת אינטואיטיבית לראות תהליכים לעומק.
התוכנית פותחה ע"י רותי זרחי, מאמנת מחוננים ומנחת קבוצות , אשר העבירה אותה עם רחלי ויטרט-אשור, מפיקה וכותבת.
תוצאות הסדנה:
-
1. בארבע הקבוצות עמן עבדו המנחות הושג היעד והופקו סרטים קצרים.
-
2. הסרטים הופקו בזמן שהוקצב.
-
3. הסרטים הוקרנו בפני ילדי המרכז למחוננים, ונתנו למשתתפים בתוכנית תחושת הישג על הגשמת תהליך מלא של פיתוח רעיון, עיבודו ומימושו לתוצר (סרט).
-
4. בתחילת הסדנא נצפו רמות הנעה שונות לשיתוף הפעולה לשם השגת המטרה. היו ילדים שמיד לקחו חלק באופן פעיל ויוזם, אחרים היו שקטים ולא ידעו להשתלב בעבודת הצוות, ילדים אחרים הפריעו מאד. עם התקדמות הסדנה ותוך העבודה על תהליכי התקשורת בצוות, נבנתה הנעה אצל כל הילדים במטרה להשלים את המשימה ולהיות שותפים לתהליך הצוותי.
-
5. בסדנה ובסרט באו לידי ביטוי:
* הכישורים והיכולות האישיות שנחשפו בציור, בכתיבה, במשחק ובנגינה כמו גם בפתרון בעיות יצירתי.
* מכוונות משימתית- הנעה, רצון להצליח ולעמוד במשימה קבוצתית.
* יצירתיות בהיבטים שונים לכל אורך תהליך ההפקה, ויצירת צוות עבודה יעיל ומתפקד.
* עבודת צוות. כישורי מנהיגות, חלוקת תפקידים, ניהול המשימה וניהול הצוות..
בתחילת הסדנא היה ברור שהילדים המחוננים רגילים למצב בו הם הקובעים והמכתיבים לאחרים (בפרט בבית הספר). בסדנה, הם התנסו בתהליך שונה, הדורש מתן כבוד הדדי, נכונות לשמוע כל חבר בקבוצה ויכולת להתחלק ברעיונות ורגשות של אחרים.
דפוסי התקשורת שבלטו בתחילת העבודה היו בעלי מאפיינים של השתלטות וכפיה – "תן לי לעשות, אתה לא יודע לעשות כמוני, אתה לא תקבע,, רק אני…". רמת ההקשבה בשלב זה הייתה נמוכה מאוד. כולם רצו לדבר, אבל לא היו מוכנים להקשיב. הילדים התקשו לקבל את האחרים כבעלי זכות שווה או כבעלי יכולת ביטוי ועושר רעיוני הדומה לשלהם.
במהלך הסדנה הודגשו נושאים הקשורים להעברת מסר – האחריות של כל ילד כמוסר ומקבל מסר, תקשורת מילולית ולא מילולית, יכולות ההקשבה.
עם סיום הסדנה הילדים הפנימו את האפשרויות הרבות שקיימות בתקשורת בין-אישית, למדו יסודות של ניהול קונפליקטים, העבירו משוב באופן מכבד והבינו את החשיבות המכרעת של התקשורת הבין-אישית למען הצלחתם האישית והקבוצתית.
סיכום המטרות הושגו בהצלחה תוך כדי התנסות בתקשורת בין-אישית. הילדים התנסו בחוויה הגדולה והמהנה שכרוכה בעבודה בשיתוף פעולה בקבוצה.
And the end of all our exploring will be to arrive where we started and know the place for the first time.
T. S. Elliot